De 5 manieren om betaald te worden voor je optreden / versie feb 2020

22 november 2017

De 5 manieren om betaald te worden voor je optreden / versie feb 2020

door | nov 22, 2017 | Muziekbusiness

De economie draait weer op volle toeren. En gelukkig, de mensen ook nog steeds heel erg veel van live muziek. Kortom: je mag wel weer eens echt betaald worden voor je optredens! Maar hoe?

 

Deze blog is eerder geplaatst, dit is versie 2020.

Op veler verzoek zetten we even de manieren van betaling voor je optredens op een rijtje. Een paar zaken zijn de laatste tijd namelijk weer veranderd, en er gaat ook nog wat veranderen. Alle manieren van betaald worden zijn flink verwoven met de belastingdienst. 

Geschreven met input van Tentoo en de Ntb/Kunstenbond.

1: Een factuur sturen


Gewoon, makkelijk een factuur schrijven naar je opdrachtgever. Het podium dus, of het festival, evenementenbureau of wie je ook maar inhuurt. Om een factuur te kunnen sturen is in de meeste gevallen een inschrijving in het handelsregister van de kamer van koophandel nodig en een BTW nummer. Het is belangrijk dat wordt aangegeven dat je geen gebruik van de artiestenregeling wenst te maken voordat er betaald wordt. Dit heet ‘opting-out’ en kan in een email, opdrachtbevestiging of op de factuur worden vermeld.

Hoe moet een factuur eruit zien? 
De vereisten voor een factuur anno nu zijn: factuurnummer, datum, kvk nummer, btw nummer, adres ontvanger, jouw adres, en natuurlijk de bedragen inclusief en exclusief BTW. En: het woord “factuur”. En zorg dat ‘ie er verzorgd en goed uitziet.

Maar er zijn een paar aandachtspuntjes als het om de factuur gaat.Moet een BTW nummer nou echt? Wel als je op geregelde basis geld verdient met je muziek. Is het echt incidenteel (2 of 3 keer per jaar), dan mag je ook een factuur sturen zonder KVK en BTW nummer. Vergeet niet ook dan je verdiensten aan te melden bij je inkomstenbelasting aan het einde van het jaar. In dit soort gevallen is het meestal handiger om verloond te worden via de Artiestenregeling.

Nieuw in 2020: je moet op je factuur je BTW-ID plaatsen, niet meer je BTW nummer. Dat BTW-ID is je ooit gestuurd door de Belastingdienst, of ga er anders eens om zeuren.

Als ik bandleider ben , kan ik aan het podium factureren, en de andere band/ensemble-leden aan mij?
 Dat doe je als je wil dat het podium gewoon één factuur krijgt. Dat kan gewoon als het optreden duidelijk geen dienstverband bij het podium is, maar een incidenteel optreden bij dat podium. Jouw band/ensemble-leden factureren jou daarna weer voor hun deel. Maar let op: als een of meerdere bandleden het grootste deel van hun inkomsten uit jouw band halen dan kan de belastingdienst jou weer als werkgever beschouwen. En kan jij worden aangeslagen voor loonbelasting voor die bandleden.

In principe heb je daarvoor dus geen Inhoudingsplichtigen Verklaring (IPV) voor nodig. Maar opdrachtgevers vragen er soms toch om. De oplossing hiervoor is om een verloningsbureau (die over een IPV beschikt) de factuur te laten sturen. De bandleden kunnen dan ieder apart het verloningsbureau factureren.

En hoe zit het nu met de modelovereenkomsten op de website van de belastingdienst? De zogeheten wet DBA?
 Die was, na lange voorbereiding en grootschalige invoering, maar een kort leven beschoren. Er komt met het nieuwe kabinet weer een nieuwe regeling. Het is anno 2020 nog steeds wachten op een nieuw systeem. En de belastingdienst heeft beloofd om niet moeilijk te doen tot er een nieuw systeem is. Dat wil zeggen: bij bedrijven die de zaak heel fout aanpakken (bv Deliveroo, met z’n schijnzelfstandige fietskoeriers) doen ze wel moeilijk. Als optredende artiest hoef je je geen zorgen te maken.

En de factuur naar privé personen, oftewel optredens in de privésfeer? 
Dus als je wordt ingehuurd om te spelen op een verjaardag, huwelijk of wie weet een scheiding. Dan gelden er een beetje andere regels. Je hoeft dan niet verloond te worden via de artiestenregeling. Je kunt je cash of op een andere mannier laten betalen zolang je het maar opgeeft in je aangifte inkomstenbelasting. Als je een BTW nummer hebt dien je gewoon een factuur met BTW te sturen. Zeg van tevoren tegen deze privé-concerten wel of je gage inclusief of exclusief BTW is.

De BTW op je factuur
 Dat is nu 9%, en voor lesgeven en een hoop andere zaken 21%.

2: De Artiestenregeling
 / gageverklaring

Als het over betaling gaat, dan betekent deze regeling: betaald krijgen via de gageverklaring. Een papier dat je kan downloaden van de site van de belastingdienst. Het voordeel van deze regeling is dat je recht hebt op de sociale verzekeringen zoals ww, ziektewet en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, net als iemand in loondienst. Daarnaast heb je ook nog eens de voordelen van een zelfstandige: je mag namelijk al je relevante beroepsonkosten aftrekken.

Als je per musicus/muzikant minder dan € 163 per optreden krijgt, kan de opdrachtgever je via de Kleine Vergoedingsregeling (KVR) dat bedrag gewoon betalen, als je hem/haar het ingevulde papiertje maar geeft. Let wel: dit hoeft niet voordeliger voor jou te zijn. De opdrachtgever hoeft weliswaar niet bang te zijn dat hij/zij wordt aangeslagen voor de loonbelasting.

Maar jij moet je inkomsten die je zo verkrijgt echter wél aanmelden bij je inkomstenbelasting aan het einde van het jaar en er zelf inkomstenbelasting over te betalen. Daarbij worden je aanspraken op de sociale verzekeringen lager omdat er minder premie voor je wordt ingehouden.

 Met BTW heb je in dit geval niets te maken.

3: Verlonen / PayrollenOfwel: een payrollbedrijf wordt op papier jouw werkgever en regelt voor jou de verloning. Dit kan handig zijn als je gebruikmaakt van de artiestenregeling, maar het is ook een oplossing voor bands met meerdere zelfstandig muzikanten zonder IPV. Het payrollbedrijf verstuurt de factuur en heeft daarmee de IPV-plicht, niet de bandleden. Rutte III heeft nog wel wat plannetjes met payrolling, maar in principe werkt het zo:

Met payrolling sta je dus op de loonlijst van een payrollbedrijf. Het payrollbedrijf draagt loonheffingen en sociale premies af. Hierdoor hebben jij en je opdrachtgevers geen zorgen om schijnzelfstandigheid en de modelovereenkomsten van de wet DBA. Bovendien, en dat is een erg belangrijk voordeel van payrolling, ben je automatisch verzekerd voor de collectieve verzekeringen. Dus: inkomensverlies door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dat ben je niet als je een factuur stuurt.

Natuurlijk is payrolling niet gratis. Je betaalt een commissie aan het payrollbedrijf. Daarnaast houd je netto iets minder over, omdat er premies worden ingehouden voor collectieve verzekeringen (WW, ZW en WIA). Maar daardoor ben je wel verzekerd voor inkomensverlies wegens werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid. Je hoeft dus geen dure arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Het nieuwe kabinet Rutte III ziet mogelijkheden voor payrolling, maar wil deze dienstverlening anders vormgeven. En komt daar, het is geen verrassing, niet echt uit. Wie weet gaat dit dus wel veranderen, en dan laten we je het weten.

Meer weten over verlonen? Check deze link.

4: ZwartDat gebeurt natuurlijk nooit in de muzieksector, want muzikanten/musici zijn altijd erg nette mensen. Maar misschien vind je het toch interessant om je inkomsten te regelen buiten de belastingdienst om. Dus: vraag je lekker een paar briefjes van €50 in je hand na het optreden.

Inderdaad: ze hebben het druk bij de belastingdienst en zullen je misschien niet erg snel gaan controleren.

Weet wel dat ze niet geheel gek zijn, ze maken ook gebruik van (big) data en kunnen er steeds makkelijker automatisch achter komen als jij ergens hebt opgetreden. En dat linken ze dan, geheel automatisch, aan jouw gegevens. En dan kom je, geheel automatisch, in de problemen. Is muziek je beroep? Niet zwart werken dus.

Nog even dit: cash is niet altijd zwart. Als je het geld keurig inboekt in je administratie en opgeeft in je aangifte inkomstenbelasting dan is er niets aan de hand. Trek, indien van toepassing, de BTW er van af en geef deze op bij je aangifte omzetbelasting.

5: DienstverbandWord je aangenomen voor een langere productie? Bij een orkest? Bij een musical? Of op een cruiseschip? Dan kan het zijn dat je klant verplicht is je in dienst te nemen. En dan kom je op de loonlijst en betaalt je klant, oftewel je werkgever, loonbelasting voor je. Je bouwt ook nog eens pensioen op en als je ziek wordt blijft het geld gewoon binnenkomen.

Aan het eind van het jaar moet je natuurlijk wel je inkomstenbelasting aangeven. Omdat je werkgever al loonbelasting voor je heeft betaald, wordt dat in mindering gebracht op je inkomstenbelasting.

Maar let op: de uren die je in dienstverband werkt worden kan je niet optellen bij je uren die je draait als ondernemer. Het kan dus zijn dat je in het jaar minder dan 1225 uren maakt als ondernemer. En helaas: dan loop je prettige kortingen mis op je inkomstenbelasting. Probeer dat vaste dienstverband dus op maximaal 600 uur per jaar te houden, als je die kortingen wilt krijgen.

Dus…

Dat zijn de 5 manieren om betaald te worden. In Nederland: betaald worden in het buitenland is weer een ander verhaal. Alle betaalmanieren zijn dus aan verandering onderhevig. En laten we eerlijk zijn, dat zal altijd wel zo blijven. Dus als professioneel musicus / muzikant: blijf de actualiteit volgen. Misten we er manier om betaald te worden? We horen het graag. Ook als je commentaar hebt.

Deze blog is geschreven door: Ewout van der Linden (Music Motion), Sophie Reitsma (Tentoo), rakenDra Smit (Artiestenbond Ntb).  Houd de Music Motion site in de gaten voor blogs, workshops en netwerkmeetings over de muziekbusiness. Meer weten? Mail naar ewout@musicmotion.nl.

6 Reacties

 1. Ton

  Ik mis de niet ongebruikelijke combinatie van 4. met een andere mogelijkheid. Wanneer de belastingdienst dan heeft uitgevonden dat je ergens je kunsten hebt vertoond, zeg jij dat klopt. Kijk maar. Laat hun dan maar aantonen dat je OOK op wijze 4. bent betaald.

  Antwoord
 2. Brendan

  Hoe zit het met goodwill en natura?
  Een vlogger moet schijnbaar aangeven wanneer die een product heeft gekregen. Ik ben benieuwd hoe het werkt als ik bijvoorbeeld een dagdeel advies van iemand krijg in ruil voor een optreden. En hoe zit het dan met de bloeeemen uit Nederland, die we steeds na een concert krijgen? 😉

  Antwoord
  • Ewout van der Linden

   Hmm aha, interessant inderdaad: eigenlijk zou je de diensten van beide kanten moeten kapitaliseren, dus vertalen in geld en in je administratie opnemen. Maar: dat doe je natuurlijk niet.

   Antwoord
 3. Kleijn

  Als zangeres treed ik vaak op middels kleine artiestenregeling, op zich makkelijk. Echter, nu er toch grotere klussen aan gaan komen ben ik mij toch aan het verdiepen in het factureren temeer ik dan ook veel gemaakte kosten kan opvoeren. Zou het nu ook kunnen dat een deel vd band het verloond wil hebben en een deel van de band op basis van factuur uitbetaald krijgt? En vanaf hoeveel optredens is het dan beter om een inschrijving bij de kvk te hebben?

  Antwoord
 4. Gerpet

  Als hobbyband willen wij tegen kleine vergoeding (50€ pp) optreden voor ouderen. Ik ben in loondienst bij andere werkgever. Een aantal anderen van ons niet. Moet ik, die in loondienst is bij werkgever, dan wel zon gageverklaring invullen?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Opkomende evenementen