80-90 BPM: muziek maken voor hardlopers

3 september 2020

80-90 BPM: muziek maken voor hardlopers

door | sep 3, 2020 | Geld verdienen

Echt lekker, geconcentreerd hardlopen: daar hoort natuurlijk de juiste muziek bij. Dat dachten muzikanten Florean Kruijswijk Jansen en Thomas Wessels ook. Ze hebben eind augustus hun eerste hardloopmuziek gereleased onder de naam Sone Running. Maar wel in nauwe samenwerking met een professionele hardlooptrainer.

Toen in maart alles stil viel, had hardlooptrainer David Knappstein van Hardlopen Amsterdam een idee: laten we filmpjes maken van hardlopers die solo lopen. Eén van de hardlopers uit zijn team is Florean: “Ik ben zelf fanatiek hardloper maar ook muzikant. Dus ik stelde David voor om dan ook muziek te maken en onder mijn filmpje te zetten. Daarna heb ik ook muziek gezet onder filmpjes van andere lopers.”

Sprint
En daarna ging het verder: in nauwe samenwerking met David gingen Florean en Thomas aan de slag. David ontwierp de training in 6 blokjes van 4, 8 en 12 minuten. Volgens de 5 hartslag-zones. Eerst 8 minuten warming up, dan 12 minuten intermediate, en dan nog 4 tracks met steeds een steeds een andere intensiteit. Natuurlijk ook met een pittige sprint erin.

80-90 BPM
Florean: “We moesten bij het maken van de muziek natuurlijk rekening houden met de juiste BPM (beats per minute). Dat moest steeds tussen 80 en 90 liggen, waarbij je dus tussen de 170 en 180 stappen per minuut kunt zetten. Maar dat moet wel een beetje variëren, anders loop je meer gevaar op blessures. Verder moest het absoluut niet vervelen en moesten we met muzikale trucs de intensiteit van het hardlopen aangeven. Bijvoorbeeld een hogere snare, of een vollere sound. En dat zorgt ervoor dat je dan automatisch harder gaat lopen.” De renner wordt zo door de muziek geleid in de training, en gaat intuïtief vanzelf de juiste dingen doen.

Florean en Thomas componeerden grotendeels alle muziek en speelden het thuis in: gitaar, drum, synthesizer, bas en trompet. Eenmaal opgenomen, hebben 9 renners het getest in de praktijk en werden er enkele kleine wijzigingen aangebracht. En werd de muziek op Spotify gezet. “Het meest teruggehoorde commentaar is dat de muziek de loper heerlijk in the zone brengt”.

Sone Running was geboren. De playlist met de hardlooptracks vind je hier…

Streaming en samenwerkingen
De inkomsten zijn op dit moment nog niet groot, en Sone verwacht het eerste jaar ook geen winst te maken. De inkomsten zullen vooral uit streaming komen, maar vooral ook uit samenwerkingen met hardloopbedrijven.

Want inmiddels is Sone op zoek naar de juiste partners voor de volgende stappen. Niet direct bedrijven uit de muzieksector, maar vooral bedrijven die zich richten op hardlopers. “Vooral om de muziek van Sone meer onder de aandacht te krijgen, we willen bekender worden! Maar wie weet kan er meer zitten in zo’n samenwerking”. Hardlopen Amsterdam, een flink platform onder hoofdstedelijke renners, werkt al meer. Ook is er een eerste deal gesloten met winkelmuziekbedrijf Tribe of Noise.

Plannen
“We willen snel nieuwe muziek gaan releasen. En liefst willen we ook een app gaan maken, waarbij de renner nog beter zelf zijn of haar training kan samenstellen. We zoeken dus nog een app-bouwer!!” Meer interesse? Of andere ideeën hoe jij mee kan doen aan de hardloopmuziek van Sone? Neem contact op met Florean: info@sonerunning.nl.

Bij Music Motion gaan we deze herfst veel meer aandacht besteden aan wat je in deze tijden tóch kan doen met muziek. Bv muziek voor games, production music en meer.

De eerste online events zijn gepland, check deze link

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Opkomende evenementen