Cursussen en gastlessen

Lessen in muziekbusiness, ondernemen in muziek of muziekrechten. Of netwerkbijeenkomsten voor muziekstudenten. Ewout van der Linden van Music Motion verzorgt gastlessen maar helpt ook met het opzetten van onderwijs.

Muziek coaching

Voor HBO instellingen die hun studenten een diepere kennis en beter begrip willen bieden over de werking van de muziekindustrie. Of ze beter willen voorbereiden op een toekomst als professional in de muziek. Daarvoor geeft Ewout les en organiseert hij netwerkbijeenkomsten.

Altijd over de zakelijke kant van muziek. Met veel leservaring bij onder meer Codarts, SAE Institute, Sound Education, ArtEZ, INHolland, Conservatorium van Amsterdam en natuurlijk Music Motion.

Check hieronder enkele mogelijke cursussen.

Ondernemen in Muziek voor Conservatorium studenten

Als jonge musicus / muzikant moet je leren hoe je ondernemend te werk kan gaan. Hoe jij je inkomsten in muziek gaat verwerven, wie de klanten van jouw muziek zullen zijn, hoe je marketing en promotie gaat maken. En wie je daarbij nodig hebt uit de muzieksector. Maar vooral: wat voor ondernemerschap bij jou past.

Een hele klus! Vooral voor muziekstudenten die allereerst uitvoerend artiest of componist willen zijn. Maar de mogelijkheden zijn er zeker in de muzieksector van de 21e eeuw.

Studenten leren hoe ze op hun eigen manier een plan kunnen maken voor een veelbelovende beroepspraktijk in de muziek. In enkele lessen, of in een langere minor waarbij ook het werkveld in de muziek wordt betrokken.

Ewout van der Linden van Music Motion geeft deze lessen of heeft ze gegeven bij onder meer Codarts, Conservatorium van Amsterdam, ArtEZ Zwolle en PXL in Hasselt België.

Muziekindustrie vanuit historisch perspectief

Hoe is de muziekindustrie ooit begonnen? Hoe heeft deze zich daarna verder ontwikkeld? En wat zegt ons dat over de toekomst? Wie kregen de eerste rechten op muziek? Wat was het effect van maatschappelijke ontwikkelingen op de muziekindustrie?

Leerlingen zien historische verbanden tussen verschillende partijen in de muzieksector. En trekken daar lessen uit die in deze tijd nuttig zijn.

De volgende lessen heb ik verzorgd voor diverse opleidingen:

De geboorte van de muziekindustrie

(2 lessen van 1,5 uur, voor: Studenten HBO)

Deze cursus gaat in op het ontstaan van de muziekindustrie, we focussen op de periode 1500 tot ong. 1920. Vanaf het jaar 1500 kwam de handel in muziek pas echt op gang.

De eerste ondernemers in muziek ging het vooral om bladmuziek. Maar gaandeweg kwamen er steeds meer partijen die een graantje wilden meepikken. Zij werden geholpen door maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. En door de wetgever. 

Record labels: verleden, heden en toekomst

(2 lessen van 1,5 uur, voor: Studenten HBO)

Na de uitvinding van de phonograaf kwam de business eromheen snel tot stand. “Recorded music” werd ook razendsnel een internationale business. Met kleurrijke karakters. Maar ook een business die er steeds in slaagde zich opnieuw uit te vinden.

Tijdens deze lessen kijken we naar het ontstaan en de ontwikkeling van platenlabels, platendeals en de activiteiten van platenlabels. En we kijken naar de toekomst: hoe zal de handel in “recorded music” er in de komende jaren uitzien?

DOMM meetings

Sinds herfst 2021 organiseer ik de “docenten ondernemerschap in muziek meetings” (DOMM dus). Online meetings waarbij collega-docenten muziekbusiness / ondernemen in muziek samenkomen en onderwijstips uitwisselen, discussie voeren en leren van elkaars best practices.

Tot nu toe met deelnemers van CVA, ArtEZ, INHolland, Codarts en meer. Gratis, maar wel besloten. Check deze link voor de volgende editie.

Meer informatie?
Bel 06 28084421 of mail naar ewout@musicmotion.nl

Wat zeggen cursisten?

“Leuke cursus! Ik heb echt een beter begrip van de business gekregen nu ik weet waar alles vandaan is gekomen.”

Rikkert Kremer

Zakelijk leider, Calefax Reed Quintet

“Ewout speelt het klaar om in drie sessies de volledige geschiedenis van de muziekbusiness te behandelen, waarbij hij ook aandacht besteedt aan maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen, compleet en al met muzikale voorbeelden en interessante quotes. Absolute aanrader!”

Mar Oomen

Afrobeat