Online Cursus – Geschiedenis van de Muziekbusiness

Online Cursus – Geschiedenis van de Muziekbusiness

1 februari 2021 @ 16:00 1 maart 2021 @ 17:30

Technologische innovaties, handige ondernemers, mislukkingen en successen. Maar vooral: veel kleurrijke personages die vechten voor hun geld en voor hun rechten. Je wordt meegenomen op een trip door de geschiedenis van de muziekbusiness. We starten in het jaar 1500 en eindigen halverwege de 21e eeuw.

Drie lessen met geluidsfragmenten, verdiepende kennis, gasten uit de muziekbusiness. Max 15 deelnemers. Voor iedereen die zijn/haar kennis van de muzieksector wil verdiepen.

Aan de hand van geluidsfragmenten neemt Ewout van der Linden van Music Motion je mee door de bewogen Geschiedenis van de Muziekbusiness. En kijk je met de overige deelnemers naar de toekomst.

We hebben het over de opkomst van muziekrechten, de eerste muziekuitgevers, het ontstaan van commerciële concerten, de eerste artist managers en de opkomst van record labels. Over hoe meerdere technologische vindingen hun stempel drukten op de muziek en op de business. En natuurlijk over sluwe ondernemers zoals Constanze Mozart, Thomas Edison en Colonel Parker. Volledig lesoverzicht hieronder.

Inclusief geluidsfragmenten, relevante literatuur, certificaat van deelname na afloop en een blik in de toekomst met gasten uit de muziekbusiness. En natuurlijk netwerken met de andere deelnemers.

  • Data: maandagmiddagen 1 februari, 15 februari, 1 maart, van 16:00 tot ong 17:30. Deze cursus is inmiddels van start gegaan, een nieuwe editie begint in mei.
  • Online, via zoom. Je ontvangt tzt een link voor deelname.
  • Max 15 deelnemers.
  • Voor: mensen met enige ervaring in de muziekbusiness.
  • Kosten: €65, ex BTW. Kortingstarief voor docenten/studenten media, entertainment cultuur: €50, ex BTW.
  • Incl. certificaat van deelname, verdere leestips en individuele tips voor netwerk in de muzieksector.

Inhoud lessen

Les 1: Het echte startschot van de muziekbusiness was het jaar 1498. Vanaf dat jaar kwam de business voorzichtig tot leven en speelden geld, rechten en slimme ondernemers een steeds grotere rol. In deze eerste les kijken we eerst naar de muziekbusiness in 2020: de spelers, de geldstromen en de muziekrechten. Als snel vliegen we over pre-historische tijden heen, maar landen in dat bepalende jaar 1498. We behandelen de eerste ondernemers, de geboorte van muziekrechten en de invloed van technologie op de eerste eeuwen van de muziekbusiness. En geld… want dat werd steeds belangrijker.

Les 2: Het jaar 1800 is het startpunt van de tweede les. Vanaf dat jaar kwam muziek echt bij de massa’s terecht, en ging de muziekbusiness zich ook steeds meer richten op het grote publiek. Wederom speelden technologische innovaties en slimme, vaak zelfs sluwe, ondernemers een grote rol. Ze komen allemaal voorbij, net als ontwikkelingen in muziekrecht. Deze les eindigen we in 2021. We bespreken met de deelnemers de belangrijkste lessen uit de geschiedenis van de muziekbusiness.

Les 3: De toekomst! Zijn het de nieuwe business-modellen achter K-Pop? Of bepalen de gevolgen van de corona-crisis de business van morgen? Deze les bespreken we mogelijke trajecten voor de toekomst van de muziekbusiness. Dat doen we met de deelnemers én 1 of 2 gasten uit de muziekbusiness. Hoe gaan labels, publishers, managers veranderen? Komen er nieuwe beroepsgroepen? Hoe zullen muziekrechten veranderen? Glazen bol kijken natuurlijk, maar wel goed geïnformeerd.
Tijdens deze les ook even netwerken met de deelnemers en gasten, in break out rooms maak je verder kennis met elkaar.

Evenement details
Meld je aan voor dit event via de onderstaande link!