Gezocht: Argumenten tegen AI in muziek

6 januari 2023

Gezocht: Argumenten tegen AI in muziek

door | jan 6, 2023 | Muziekmarketing

Artificial Intelligence (aka AI) is echt, heus, zeer goed nieuws voor de muzieksector.

Er wordt vaak nogal zorgelijk over gesproken: het neemt creativiteit weg, de ziel gaat uit de muziek etc. Maar AI wordt, soms ongemerkt, al veel gebruikt. Bv met gepersonaliseerde playlists maken, sneller muziek opnemen. En, laten we eerlijk zijn, de muziekbusiness heeft er heel erg veel aan. Ook componisten en songwriters.

Dus: ik ben vóór AI in de muziek, en ik ga hieronder enkele argumenten geven.
Maar: ik zoek naar tegenargumenten! Lees onderstaande en laat me dan weten waar je het niet mee eens bent.

Een paar leuke voorbeelden van hoe muziek gemaakt met AI nu al kan klinken? Klik op deze link. Het fake Katy Perry nummer klinkt nog nergens naar, maar de kerstsong van Frank Sinatra is al beter te hebben.

Laten we eens kijken naar wat componisten / songwriters kunnen hebben aan AI.

Allereerst:
We zijn het toch eens? Componisten moeten zo min mogelijk beperkt worden bij het maken van muziek. Ze moeten vrij zijn om hun creatieve ideeën vorm te geven, en zo te komen tot geweldige muziek.

Het belangrijkste aan geweldige composities zijn de geweldige muzikale ideeën. Een goede componist of songwriter is dus vooral iemand met goede muzikale ideeën. Dat hoeft dus niet per sé iemand te zijn met veel kennis van instrumenten, muziektheorie of iemand met heel veel tijd zodat zij alles kan uitwerken.

Maar tot nu toe worden songwriters / componisten nog wél teveel lastig gevallen met deze randzaken.

Door AI lijkt het erop dat componisten nu eindelijk worden verlost van die randzaken. AI kan componisten dus vooral helpen:

Sneller ideeën uitproberen
Heb je een melodielijn en lyrics voor een nieuw nummer, dan ben je benieuwd of het echt werkt, en in welk genre. Wat voor stem past het beste? Een latin sausje erover, of meer rock? Dankzij AI kan je je compositie makkelijk en razendsnel laten klinken op verschillende manieren, en dat kan je helpen om je muzikale ideeën snel te verbeteren. Daar hoef je geen muzikanten voor bij elkaar te roepen.

Instrumentatie uitbesteden
Vooral voor klassieke componisten is instrumentatie vaak een flink werk. Vakwerk, dat wel, maar een hele klus om voor alle ondersteunende instrumenten de juiste partijen te maken. Daar is soms wat minder creativiteit voor nodig. Fijn dat AI daarmee kan helpen!

Samen met AI op ideeën komen
Moeten die goede ideeën allemaal uit je eigen hoofd komen? Uiteindelijk wel, maar je mag toch geholpen worden om op die ideeën te komen? Je laten inspireren? Rappers laten zichzelf vaak inspireren door een beat, waarom mag een songwriter of klassiek componist niet stukjes compositie ter inspiratie krijgen van een computer? Met AI wordt componeren iets wat je samen met de computer kan doen. Hoe AI kan helpen je op ideeën te brengen, check deze blog.

AI kan zelf natuurlijk ook verwoorden waarom het zo goed is voor muziek. Ik stelde de vraag in ChatGPT en kreeg dit antwoord. Een beetje gelikt geformuleerd, maar zoals gezegd, het staat in de kinderschoenen:

Kortom: AI werkt nog verre van perfect en er moet nog veel opgelost worden, bijvoorbeeld hoe zit het met de auteursrechtelijke kant van met AI gemaakte muziek. Maar verder kan AI alleen maar helpen. En niet alleen voor componisten, zoals hierboven beschreven, maar ook muzikanten / musici moeten denk ik niet bang zijn, maar vooral kijken hoe ze gebruik kunnen maken van AI. En dat geldt ook voor andere partijen in de muziekbusiness.

Maar wat zijn de tegenargumenten? Waar heb ik ongelijk? Via AI kom ik aan de volgende tegenargumenten.

Hhhmm … zelfs via AI kom ik niet op goede tegenargumenten. Jammer, want ik ben er wel naar op zoek! Dus: laat me weten svp waarom jij het met me oneens bent, en reageer op deze blog.

Nog even twee leuke links: deze van ChatGPT, waar je bv hele teksten kan laten genereren. Of natuurlijk de blog van Fast Moving Targets, die hier regelmatig over bericht.

Deze blog is geschreven door Ewout van der Linden van Music Motion. Heb jij commentaar? Of andere ideeën? Reageer op deze blog, laat van je horen!

Music Motion organiseert regelmatig events over de muziekbusiness. In de eerste maanden van 2023 komen er de volgende cursussen en netwerkevents aan:

– De business achter klassieke muziek
– Muziekrechten: verleden, heden, toekomst
– Basis Muziekbusiness en Muziekrecht
– Ingang: Jingles en Opdrachtmuziek

Check hier alle komende events.

3 Reacties

  1. Thomas

    Het gevaar met AI is regelgeving omtrend copyright issues. AI wordt nu sneller ontwikkeld dan dat er regels en wetten voor gemaakt kunnen worden.

    Ten eerste heb je dus al het punt dat er niet-rechtenvrije muziek gebruikt wordt om de modellen te trainen.

    En daarna heb je ook het volgende dilemma: Wie klaag je aan wanneer een door AI gegenereerd nummer te veel lijkt op een bestaand nummer en dus plagiaat is? Het AI-bedrijf? De AI zelf? of de prompt-schrijver?

    Antwoord
  2. Michiel Koster

    Hi Ewout,

    De discussie over ziel en menselijk in muziek is al een hele oude. Wat ben je voor muzikant als je een drum-computer gebruikt? Analogisch gezien zou je kunnen zeggen dat het iets is waar we aan moeten wennen.

    Maar onderschat AI niet! Een producent kan ook aan de AI vragen: “Maak voor mij een nummer dat mij een grote omzet oplevert door muzikanten zo weinig als mogelijk te betalen…”

    Het is spannend, maar he, wat gaan we er tegen doen? :p, dus uh, ik wordt producent

    groetjes 🙂

    Antwoord
    • Victor

      In mijn ogen ligt het gevaar van AI hoe het door ontwikkeld gaat worden. Bijna alle open AI services die nu beschikbaar zijn hebben moeite met rijmen. Wie krijgt er als eerste toegang tot AI die complete nummer maakt op basis van de parameters die de gebruiker het voed. Gaat dit een verschuiving van de ‘macht’ worden in de muziekwereld. Of zijn de grote partijen de rest zo ver voor dat die de markt weer vakkundig dicht timmeren.

      Het verhaal van mens en zijn creatie gaat in mijn ogen niet echt op. Je moet AI niet zien als een complete vervanger. We hebben schaakbots die iedere speler ter wereld kan verslaan. Dit weerhoud ons niet om nogsteeds te schaken en er met grote getalen naar te kijken.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Opkomende evenementen