Hoe vind ik blogs en media die bij mijn muziek passen?

5 oktober 2017

Hoe vind ik blogs en media die bij mijn muziek passen?

door | okt 5, 2017 | Muziekmarketing

Je staat op het punt om je nieuwe muziek uit te brengen. Je hebt al heel vaak gehoord dat je muziek, en het verhaal erover, moeten opvallen om onder de aandacht van muziekblogs te komen. En dat het goed is om een database op te bouwen met relevante blogs en media.

Ehm, heel leuk, maar even praktisch? Hoe vind ik dan muziekblogs die bij mijn muziek passen en welke zijn er in Nederland? Om die vraag te beantwoorden hebben wij het volgende overzicht gemaakt van professionele en persoonlijke muziekblogs die wellicht interessant voor je kunnen zijn afhankelijk van je doelgroep en genre. We hebben blogs weergegeven in bijna ieder genre, dus: doorlezen!

Muziekblogs: open voor content

Blogs en websites staan vaak open voor content, van artiesten of andere muziekprofessionals. En het levert je ook echt wat op. “Ik stuurde gewoon een email naar Classic FM en ze plaatsten mijn videootje”, aldus latin violist Gustavo Cabrera. Dat videootje werd bijna 40.000 keer bekeken en ook opgepikt door andere blogs en websites.“En het leverde me ook veel op, programmeurs die mogelijk toch wel geïnteresseerd waren werden nu echt over de streep getrokken. En alle reacties van mensen in mijn scene waren natuurlijk ook leuk.”  Maar zorg wel dat je meerdere formats iets te bieden hebt, dus eventueel filmpjes maar ook geschreven nieuws.

Blogs werken soms nog niet zo gelikt als doorgetimmerde mediabedrijven, vaak werken er echt mensen met passie voor muziek. Zorg dat je ze leert kennen en maak jouw kennis en passie ook duidelijk. Het is niet slim en efficiënt om blogs klakkeloos te benaderen als je muziek niet bij het blog hoort. Benader alleen blogs als je ze jouw genre vertegenwoordigen.

De vind-je-blog zoekmachine

Een handige tool om te weten, is dat er ‘muziekblog aggregators’ bestaan. Zoals hypem.com. Hiermee kun je zoeken naar artiesten die in jouw straatje passen en de blogs die over ze schrijven. Klik op ‘zoeken’ en je ziet een overzicht van de blogs die over de desbetreffende artiest hebben geschreven. Dit is erg handig voor het opbouwen van een muziekblog database!

We maakten het volgende overzicht voor je van Nederlandse (en Belgische) muziekblogs en magazines die zeker de moeite waard zijn om even te contacteren als je muziek erbij past. Let op: het overzicht is natuurlijk niet compleet. Tips? Laat ons weten…

De krenten uit de pop
‘De krenten uit de pop’ is een blog met veel bereik met recensies over, zoals de naam al luid; popmuziek. Is een persoonlijk blog- dus waarschijnlijk ook gewoon benaderbaar. Zie ook de Facebookpagina!

Disco Naïveté
Disco Naïveté is een zeer actief en invloedrijk Belgisch blog dat zich voornamelijk op indie popmuziek. Het is in 2009 opgericht door Jarri Van der Haegen en het blog won vele awards. Heeft veel bereik, zeker de moeite waard als je muziek erbij past.

Platendraaier.nl
Platendraaier.nl is een website met muziekblog en aardige Facebookpagina voor vinylliefhebbers. Een onderdeel van de website is een muziekblog, waar albumrecensies, concertverslagen, toplijsten en artikelen over platenzaken terug te vinden.

Zeker de moeite waard is als je een bijzondere vinylplaat gaat uitbrengen. Beheert en opgericht door Hugo van den Bos, een ‘echt’ persoon die dus gewoon benaderbaar is ;).

Loud Noises
Loud Noises is een muziekblog met house-mixtapes, livesets, dance-hits en Nederlandse festivals. Relevant voor dj’s en producers

Maxazine
Maxazine is een onafhankelijk magazine en is onderdeel van de Maxa-Group. Maxazine richt zich op muziek, maar daarnaast heeft Maxazine sinds 2011 MaxaTheater.nl. Sinds 2013 is Maxazine ook over de grenzen aan het kijken, met o.a. Maxazine.be en het Engelstalige Maxazine.com, sinds 2014 bestaan ook dochtersites Blueszine.nl, Jazzzine.nl en RockMuZine.nl en de Engelstalige JazzZine.eu.

Never Mind The Hype
Never Mind The Hype is een onafhankelijk muziekplatform “for everything heavy, alternative and deviant”. Hier vinden muziekliefhebbers albumreviews, interviews, reportages, achtergronden, concertregistraties en nog veel meer. Hiernaast is Never Mind The Hype ook offline zeer actief met het opzetten van tours, band support en het organiseren van sessies en andere music events.

Pinguin Radio
Pinguin Radio is een Nederlands online radiostation dat voornamelijk alternatieve muziek draait. Een van de grootste indie communities van Europa. Als je het nog niet wist ;).

NLpop.blog.nl
is een blog over de Nederlandse popscene. NLpop bestaat sinds oktober 2005 en is sindsdien uitgegroeid tot één van de grootste muziekblogs van Nederland. Maandelijks komen er tussen de 100 en 150 duizend bezoekers.

The Daily Indie
Al het nieuws over nieuwe muziek vind je hier! Reviews van albums, shows, interviews en photoshoots plus veel nieuwe bands, artiesten, nummers en video’s. Voor indiemuziek en alles wat daaromheen valt.

Noisey
Noisey is de muzieksite van VICE. (Maar dat wist je waarschijnlijk al..).

Popinstituut
Muziekblog over voornamelijk popmuziek, met  muziek, festivals e.d.

Progwereld.org
Populair muziekblog met veel bereik voor, zoals de naam het al zegt; progressieve rock.

Maak je kamermuziek?
Check deze even….

24classics.com
Is meer dan alleen een blog, maar ook een streaming platform. Maar wat bieden ze veel content! In samenwerking met musici en ensembles.

https://www.concertzender.nl/nieuws/
Natuurlijk! Veel, erg veel content, veel reviews.

Melome.nl
De allernieuwste Spotify, maar dan voor klassieke muziek, en gericht op Nederland (tot nu toe) en bieden ook nog eens veel content. Hou ze in de gaten!

Klein overzichtje dus. Maar we zijn heel erg benieuwd naar jullie input. Zijn er nog muziekblogs die echt niet kunnen ontbreken aan dit lijstje? Laat het ons vooral weten in de comments! 

Oh ja.. Ga je muziek binnenkort releasen? Maar nog niet echt een idee van hoe je de planning en release moet aanpakken? Check dan even de M-Bizz workshop muziekrelease on&offline door Marius van Reeuwijk volgende week woensdag 11 oktober.

Geschreven door Maartje Brinkman, Music Motion.

6 Reacties

 1. Tonio Geugelin

  Beste Ewout, hey Maartje!

  Dit artikel is super hulpzaam!

  Ik ga met mijn EP, die folgende week donderdag met een release show in Luxor Live in Arnhem uitkomt direkt aan de slag voor de meer alternative blogs!

  Zouden jullie ook persoonlijk advies kunnen geven? Ik nodig je uit, om eens naar mijn fris EP te luisteren en graag hoor ik jullie feedback!

  Privé link naar mijn EP ‘Constant Magic’:
  -> https://soundcloud.com/violintonio/sets/tonio/s-Ya0u8

  Thanks!

  Beste wensen!

  Tonio

  Antwoord
 2. Tom

  Goede blog! Vergeet ook de blog van Gigstarter niet: http://www.gigstarter.nl/blog. We staan altijd open om artiesten in alle soorten genre’s uit te lichten in ons veel gelezen blog. Ben je een artiest? Mail ons gerust met ideeën voor een verhaal.

  Antwoord
 3. Bowe

  Super dit, echt heel veel aan gehad!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Opkomende evenementen