Wat is nou eigenlijk de artiestenregeling?!

17 mei 2018

Wat is nou eigenlijk de artiestenregeling?!

door | mei 17, 2018 | Geld verdienen

Zodra je optredens geld opleveren wil de Belastingdienst hier natuurlijk van weten. Lastig, want als artiest val je eigenlijk een beetje tussen wal en schip. Je werkt niet in loondienst, maar aan de andere kant heb je er ook niet voor gekozen om zelfstandig ondernemer te worden. Hiervoor is iets bedacht: de artiestenregeling. Ook wel gageverklaring genoemd.

Wat is de artiestenregeling?

De artiestenregeling stelt: gaat een artiest of een groep artiesten een overeenkomst aan met een opdrachtgever voor één of enkele optredens en is er daarbij geen sprake van een normale arbeidsovereenkomst, dan dient de opdrachtgever (lees: kroegbaas, poppodiumeigenaar) loonheffing en premies in te houden op de betaalde gage en kostenvergoedingen. De opdrachtgever is dus altijd inhoudingsplichtig. Nou… bijna altijd. Als de betaling minder dan €163 bedraagt dan soms ook niet. En dat heeft te maken met de KVR, zie hieronder.

Er is sprake van een overeenkomst van korte duur als de overeenkomst voor een periode van maximaal 3 maanden is gesloten. Let op: Je moet de gageverklaring invullen vóórdat de opdrachtgever de gage uitbetaalt.

Kleinevergoedingsregeling (KVR)

Maar wat te doen met onkosten voor je optreden? Denk aan kapotte snaren of huur van apparatuur. Hiervoor is de “kleinevergoedingsregeling” (KVR) in het leven geroepen. Op grond van deze regeling kan een vast bedrag voor basiskosten van de bruto gage afgetrokken worden. Omdat aan artiesten vrijwel geen onbelaste kosten kunnen worden vergoed, kun je op deze manier een ‘voorschot’ nemen op de kosten die je bij de aangifte inkomstenbelasting declareert. Via deze regeling mag je maximaal € 163,- aan kosten per optreden opgeven. Daar wordt erg veel gebruik van gemaakt: de opdrachtgever betaalt, is niet inhoudingsplichtig, en de muzikant geeft de inkomsten later wel op bij zijn / haar inkomstenbelasting. Maar: volgens de regeling horen er dus wel kosten tegenover te staan.

Bij het invullen van de gageverklaring hoef je geen bonnen aan te leveren. Bewaar de bonnen wel goed! Want de Belastingdienst kan dit met terugwerkende kracht controleren. Dat doen ze niet vaak, maar het kan wel gebeuren.

Geldt dit ook voor optredens in privésfeer?

Nee. Hier is sprake van een uitzondering. Optredens in de privésfeer (waarbij de opdrachtgever geen belastingen afdraagt voor jou) vallen buiten het bereik van de artiestenregeling. Denk bijvoorbeeld aan een bruiloft of verjaardag van een kennis. Over deze inkomsten betaal je pas achteraf belasting via je aangifte inkomstenbelasting. Gewoon een factuur sturen dus!

Kostenvergoedingsbeschikking

Maak je meer kosten dan €163 per optreden? Dan kan je vooraf de Belastingdienst verzoeken deze kosten bij beschikking vast te stellen. Op het aanvraagformulier ‘kostenvergoedingsbeschikking’ dien je een begroting te maken van de inkomsten en kosten. Voorbeelden van kosten die opgenomen kunnen worden zijn kosten van muziekinstrumenten of eigen vervoer. Op basis van deze begroting stelt de Belastingdienst het gedeelte van de gage vast dat de opdrachtgever als kostenvergoeding mag aanmerken. Het bedrag van de kostenvergoedingsbeschikking komt dan in mindering op de bruto gage. Je onbelaste vergoeding wordt dan groter (en je betaalt dan dus minder belasting!).

Moet ik dit zelf doen?

Dit hoeft niet. Je kunt ook aan de opdrachtgever vragen voor jou een kostenvergoedingsbeschikking aan te vragen. De opdrachtgever dient dit wel binnen een maand ná het optreden te doen.

Meer weten?

Heb je vragen over de artiestenregeling? Onze kennispartner Tentoo weet alles over dit soort zaken. Je kunt Tentoo bereiken via freelancers@tentoo.nl, maar je kan ook gewoon bellen naar 020 – 238 69 36. Freelance experts Cas en Lars helpen je graag op weg.

Maandagavond 4 juni gaat Music Pitch over “Meer Optreden, Meer Opbrengsten”. Dus: hoe kan je meer verdienen aan je optredens, en hoe krijg je er meer. Toegang gratis, maar meld je wel vantevoren aan. Meer info onder deze link.

Deze blog is geschreven door Sophie Reitsma van Tentoo. Houd de Music Motion site in de gaten voor blogs, workshops en netwerkmeetings over de muziekbusiness. 

1 Reactie

 1. Philip Mouwes

  Bedankt voor een interessante bijeenkomst vandaag mbt ‘Meer optreden, meer opbrengsten’. Leerzaam en leuk.
  Tot de volgende keer!

  Groeten,
  STANDAARD

  Rosita & Philip

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Opkomende evenementen