Concertbezoeker / muziekleerling: vraag je geld niet terug.

13 maart 2020

Concertbezoeker / muziekleerling: vraag je geld niet terug.

door | mrt 13, 2020 | Geld verdienen

Zo, is dat even heel hard schrikken: tot 6 april geen live events. En hoe het daarna gaat is onduidelijk. En lesgeven: dat mag wel. Maar of het nog leuk is? 

Hoe deze crisis ook afloopt, het gaat voor de gehele economie een enorme klap betekenen. En niet in het minst voor de muziekbusiness, die voor het grootste deel afhankelijk is van live events.

De berichten over annuleringen buitelen over elkaar heen, ook van concerten na 1 april. Dat betekent vooral miljoenen euro’s aan misgelopen kaartverkoop. De gedupeerden daarvan zijn allereerst podia, festivals, artiesten en boekingsbureaus.

Maar het gaat verder dan dat: alle toeleveranciers van live events zien hun inkomsten verdampen, bedrijven die meeliften op de live events (de patatzaak, t-shirt maker) verdienen niets meer. En: geen live muziek betekent ook geen auteursrechtengelden voor componisten / publishers.

Een goed overzicht de gevolgen van de Corona-crisis voor de muzieksector vind je hier.

En verreweg de meeste muzikanten / musici geven ook les. Ja, lessen mogen doorgaan, maar is dat deze maand nog leuk?

De grote vraag is: hoe overleeft de muzieksector dat?

De eerste reflex is: meer geld vanuit de overheid. Als de stof neergedaald is zou de overheid bedrijven moeten compenseren voor geleden verliezen. Een terecht verzoek natuurlijk. Ook voor ZZP’ers.

Zo’n compensatie hoeft niet in de vorm van subsidies, het kan ook door de muzieksector te ontzien met belasting. In Nederland laat de regering de muziek-sector niet met lege handen zitten. Er zijn inmiddels meerdere maatregelen aangekondigd.

Maar de overheid gaat dit nooit geheel kunnen compenseren. Alleen al omdat er nog tientallen getroffen sectoren aan de Haagse deur gaan rammelen.

Wat mij betreft moet de muziekliefhebber ook bijdragen. De muziekliefhebber, die zo vaak voor weinig geld concerten kan bijwonen, zou niet moeten proberen om betaalde kaartjes terug te vorderen. Als hij/zij het zich kan veroorloven natuurlijk. Dat geld ook voor muzieklessen: vooruitbetaalde muzieklessen svp niet terugvorderen, ze waren vaak toch al een beetje te goedkoop.

Overigens zijn de mogelijkheden om geld terug te vorderen sowieso onduidelijk. Podia en festivals kunnen zich beroepen op overmacht. Maar overmacht is een ingewikkelde juridische kwestie, zie ook deze link.

Maar de muziekliefhebber moet het zover niet laten komen. Vraag je geld gewoon niet terug, als het live-circuit je lief is. Of als je muziekleraar je lief is. En ga nog eens extra naar een concert als de hele boel weer op gang komt.

Jouw mening hierover? Andere inzichten? Laat van je horen!

Deze blog is geschreven door Ewout van der Linden, Music Motion, 14 maart 2020

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Opkomende evenementen