Livestream concerten: de eerste ervaringen en inkomsten

16 april 2020

Livestream concerten: de eerste ervaringen en inkomsten

door | apr 16, 2020 | Muziekbusiness

De live industrie mag dan helemaal stilliggen, de livestream industrie is sinds een paar weken woest tot leven gewekt. Hoe vergaat het Nederlandse artiesten met online concerten? Wat hebben ze geleerd over de opzet? En: kan er iets aan verdiend worden?

De initiatieven voor live muziek online vind je overal, bijna alle topartiesten doen er wat mee. Maar Nederland kent vele, vele bands, ensembles, musici en muzikanten die ook wat proberen. En daar leren ze van. Hieronder enkele ervaringen, tips van muzikanten/musici, veelal bekenden regelmatige Music Pitch bezoekers.

Jazztrompettist Saskia Laroo – Jazz in the Kitchen (en the Bedroom)

Saskia heeft er al meerdere edities opzitten, vanuit haar keuken, en de laatste editie vanuit haar slaapkamer. Concerten van ong 45 minuten, met classics en impro, altijd met vaste partner Warren Byrd. En betalen? Dat kan vanaf haar webite op meerdere manieren. Bijvoorbeeld via Paypal of Donorbox.

Saskia: “Het geeft een ontzettend fijn gevoel om toch lekker bezig te zijn, eigenlijk alsof er niets aan de hand is. En we krijgen reacties vanuit de hele wereld. Maar we denken wel echt na over de setlist, je moet toch een spanningsboog weten vast te houden.”

“Vooral Amerikanen zijn vrijgevig”

En wat betreft betalingen: “Ja, er komt zeker wat binnen. Vooral Amerikanen zijn vrijgevig. En sommige mensen geven ook zonder het concert gezien te hebben.” Belangrijke tip van Saskia: bedank de mensen die wat geven. 
Meer info via deze link.

Pianist Marnix van de Poll – Dagelijkse dagopener van een kwartier.

Marnix speelt elke ochtend van 8:45 tot 9:00 hetzelfde programma: Bach, Simeon ten Holt en stukje improvisatie geïnspireerd op de dag. Vanuit het huis van meestercomponist Simeon ten Holt. 

“Dankzij de crisis gelden de regels eigenlijk niet meer, je kan dus je eigen regels maken”

“Ik liep al lang rond met het idee van een soort inspirerende dag-openingsconcerten, dankzij de corona-crisis heb ik mijn idee in 2 dagen uitgewerkt en live gezet. Ik wilde het eenvoudig houden, makkelijk uit te voeren, dus koos ik ervoor om niet steeds een ander programma te doen. Dankzij de crisis gelden de regels eigenlijk niet meer, je kan dus je eigen regels maken”. 

Marnix vraagt een vrijwillige donatie. En wijst de bezoekers aan zijn online concerten op de mogelijkheid van een privéconcert van een kwartiertje. Ook daarvoor gelden geen vaste prijzen. “Mensen zich vrij voelen om te geven wat je ze willen en kunnen, al met al is dat best een interessant bedrag.”

Marnix heeft de betaling geregeld via Mollie en Buckaroo. Over tools voor betaling meer in de blog volgende week.
Meer info via deze link.

The Kik – Concerten op Facebook

Unplugged, vanuit een leeg café, en direct te horen, geheel live op Facebook. The Kik zo briljant als ze zijn, en geheel gratis. Maar de Facebook concerten pakken ze lekker informeel aan: ze proberen wat nieuwe muziek en covers, het gaat dan ook niet allemaal even gladjes. En veel, heel veel flauwe grappen met Muppet Barry achter de tap. 
Meer info via deze link.

Corona Concerten – Overzicht livestream concerten

Dus… een doorgeefluik eigenlijk. Waar je je eigen concert ook bij kan aanmelden. Helemaal gratis nog, toch denkt organisator Peter van Vleuten hard na over mogelijke inkomsten. “Het is enorm veel werk, dus ik moet er uiteindelijk toch wat aan verdienen”

“zorg voor een goede opkomst, een spanningsboog
en een goede afsluiter”

Peter van Vleuten organiseert ook concerten van Helen Botman online. “Ik doe met Corona concerten niet moeilijk over genre, maar het moet wel echt live. Dat is ook belangrijk voor dit soort concerten, als je het live doet is er interactie mogelijk met de bezoekers. Ook met live chats enzo. Je krijgt dan ook meer terugkerende bezoekers.” 

Nog een tip van Peter: “Geef wat aandacht aan je belichting en geluid. Test het vooral even: met een iPhone kan je prima een soloconcertje streamen (opportunity!) maar dat je dan niet moet filmen van afstand, want dan is de geluidskwaliteit echt slecht, met de galm van de ruimte erbij en slechte verstaanbaarheid.” 

En nog één: “zorg voor een goede opkomst, een spanningsboog en een goede afsluiter. Ga ook niet amateuristisch lopen prutsen met apparatuur. Het moet een echte show zijn”. 

Over de inkomsten: “Sommige concerten met Helen leverden echt aardig wat op, soms zelfs enkele honderden euro’s voor een concert van een half uurtje. Maar ja, soms is het ook maar €30. Begrijpelijk, de eerste bezoekers die soms flink doneerden betalen daarna niet meer.” Peter werkt met Mollie voor de betalingen.
Meer info via deze link.

Studio 150 Amsterdam, dagelijks vanuit de Bethlehemkerk

Elke dag, om 19:00 uur vanuit de Bethlehemkerk een livestream concert.
De serie heeft een zeer gevarieerd programma van klassiek, jazz en pop. Er wordt voor dit project samengewerkt met grote namen uit de verschillende genres, zoals: Benjamin Herman, Ruben Hein en Anna Fedorova. Het project wordt op het moment nog gratis aangeboden, maar een donatie wordt zeer gewaardeerd.’

Ik sprak organisator Peter Riebeek: “Het is een enorme klus om te organiseren, maar we krijgen geweldige reacties. Op een gegeven moment keken mensen vanuit Ecuador op een groot scherm mee, waarvan we beelden kregen.”

Peter vraagt nog geen geld: “We hebben een donatiemogelijkheid, en daar druppelt wel wat binnen. Maar het is op deze manier natuurlijk niet houdbaar, daarvoor moeten er echt andere inkomstenbronnen komen.” Het bereik is in elk geval prima: ongeveer 100.000 luisteraars tot nu toe.
Meer info via deze link.

Concertgebouw Amsterdam

Biedt vele concerten die inmiddels hebben plaatsgevonden aan op haar site. Dus: de pre-corona traditionele concerten. En dat is geheel gratis. Het Concergebouw vraagt ook geen vrijwillige bijdrage waarvan ze dan een deel had kunnen bestemmen voor de artiest.
Meer info via deze link.

Marvin Dee Band – Optreden bij 3voor12 met hele band

Marvin met band was uitgenodigd voor het 3voor12 online festival. Niet echt live, want alle bandleden waren apart in hun eigen huis opgenomen. Het lukte, wegens vertraging op de verbinding niet om met 6 man echt live te spelen op afstand. 

Manager Evi Marian Bulters: “Onze video’s zijn niet nagesynchroniseerd, wat je ziet en wat je hoort is allemaal echt. Marvin begint meestal met de basis – gitaar en zang, en daar overheen speelt de rest. Zij sturen allemaal hun video op naar marvin, en hij mixt het samen. Ik maak vervolgens de video die de beelden samen te voegen.”

“Het gaat eigenlijk bijzonder goed, omdat wij het voordeel hebben dat de meeste bandleden beschikken over goede apparatuur. Al werk je natuurlijk wel altijd met een handicap: we hopen in de toekomst nog beter te klinken. Een tip is dan ook : houdt het simpel en klein, of investeer in een simpele interface en microfoon.”

“We hebben liever dat mensen de video’s delen en iets kopen in de webshop”

“Qua geld verdienen – hier geloven wij niet zo in. En video concert komt niet in de buurt van een echt optreden en onze kosten zijn veel lager. We vinden het vooral belangrijk om muziek te blijven delen, omdat we zelf ook merken dat je helemaal gek kan worden van deze situatie als je niet genoeg afleiding hebt. We hebben liever dat mensen de video’s delen en iets kopen in de webshop, dan dat we een paywall of donatie platform opzetten.”

Nog meer voorbeelden? Check deze Facebook pagina: https://www.facebook.com/watch/?v=242180766906892

Hoe zit het met de verschillende manieren om donaties te ontvangen? Welke tools, sites kan je gebruiken? En wat zijn andere slimmigheden om meer voor deze concerten te krijgen. Daarover volgende week meer. 

Kennis over nieuwe manieren van inkosmten genereren bouwt zich snel op deze dagen. Heb jij tips, ideeën of opmerkingen? We horen het graag, laat even van je horen! Reageer op deze blog, of mail naar ewout@musicmotion.nl

Deze blog is geschreven door Ewout van der Linden van Music Motion. April 2020

2 Reacties

  1. Kurt Schwab

    Ik heb laatst zelf een solo-set van David Kikoski, een geweldige jazzpianist, vanuit zijn oefenruimte in NY bijgewoond. En daar genereus voor betaald (de prijs van een BIM huis kaartje). De bijdrage was vrijwillig, maar iets in zijn presentatie maakte duidelijk dat die man er ook zat om zijn ongetwijfeld hoge huur te kunnen betalen.

    Prachtig als er zoveel mini concertjes beschikbaar komen, vooral als er wordt duidelijk gemaakt dat het een manier is om inkomensten te genereren. (Zeer stijlvol om dan de bedragen aan de luisteraar te laten.) Op deze manier kan Nederland misschien (ook) wennen aan het idee dat muziek broodwinning is. Die gratis concerten vanuit de Bethlehenkerk zijn wat dat betreft bepaald niet behulpzaam bij de nodige mentaliteitswijziging!!!!

    Antwoord
  2. Iris

    Je kunt bij Facebook lives of bij Zooms gewoon een Tikkie link erbij zetten. Bijvoorbeeld eentje waarbij de betaler zelf het bedrag kan bepalen. Super simpel en doeltreffend is mijn ervaring. GR Iris Siemons

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Opkomende evenementen