Muziek maken in de zorg… hoe pak je dat aan? Wat moet je kunnen? En hoe doe je dat met vergoedingen? De tweede online Music Pitch ging over dit actuele thema. We spraken er met muzikanten, organisatoren, een muziektherapeut en een zorgmanager over.
Via Zoom luisterden ongeveer 30 zangers, zangeressen, muzikanten, managers mee, stelden vragen en legden contacten. Je had erbij moeten zijn natuurlijk!! Maar toch… hieronder enkele tips, ervaringen en handige links:
Reacties aanvoelen
“Veel bewoners van zorginstellingen hebben geen deurtje meer, alles wat je doet komt meteen binnen”, aldus Pieternel van Amelsvoort van Diva Dichtbij: “het allerbelangrijkste als je muziek gaat maken in de zorg is dus empathie, je moet reacties aanvoelen en er in mee kunnen gaan”.
Zanger Martin van der Ven is op geheel eigen houtje concerten gaan verzorgen in verzorgingstehuizen: “Er vindt altijd en continu interactie plaats. Je moet dus continu ermee bezig zijn hoe je publiek reageert, welke dingen je moet zeggen, wat je volgende liedje moet zijn, en of je gewoon bv even naar iemand toe moet lopen. Verder moet je je als muzikant opeen bepaalde manier de gelijke worden van de toehoorders.”
Music Pitch: Jouw ingang in de zorg, de volgende editie met nieuwe gasten, vindt plaats dinsdagavond 8 maart 2022, van 19:30 tot 21:30. Check deze link voor meer informatie.
De muziek
Het hoeven niet alleen Nederlandse meezingers van toen te zijn. Zo heeft Diva Dichtbij heeft een rockchick in hun midden, die dan wel weer Elvis toppers zingt. Omdat er steeds vaker niet Nederlanders in zorginstellingen zitten: zorg dat je muziek uit andere culturen kent.
Pas je repertoire aan op basis van een voorgesprek met een instelling, maar ook tijdens een optreden.
Instrumentale muziek kan absoluut ook, maar legt minder makkelijk contact dan gezongen muziek. Hou daar rekening mee.
Mooi en ontroerend
Mooie en ontroerende verhalen genoeg tijdens deze zoom-sessie. Zo stak een demente bewoner bij een concert eens een hand naar voren en besloot de zanger zijn hand ertegen aan te houden. Er ontstond een soort handendans; er was dus contact. Zorgmanager Liesbeth Bonis van het Flevohuis te Amsterdam ziet dankzij de muziek ook geregeld “luikjes opengaan” bij bewoners van haar instelling.
Carola van ‘t Hof, verbonden aan de Master Muziektherapie Codarts vertelt over hoe muzikanten met een bachelor of master opleiding muziektherapie in een behandelteam zijn op genomen. Een muziektherapeut zet muziek in om een bepaald behandeldoel te bereiken. Zo bereik je dan soms dat de familie weer contact krijgt met demente mensen.
Het geld: via de instelling en crowdfunding
Volgens Martin is het er absoluut; hij krijgt voor zijn optredens altijd een prima vergoeding, betaald door de zorginstelling. Liesbeth Bonis van het Flevohuis is het daarmee eens. Hoewel haar budget op dit moment minder is wegens de corona-crisis. Ook anderen beamen: in de meeste instellingen is budget.
Pieternel van de Diva Dichtbij merkte dat vlak na het uitbreken van de corona-crisis er opeens erg veel gratis aanbod was, dus werd het moeilijker om een vergoeding te vragen. Normaalgesproken komt ook haar vergoeding grotendeels van de instellingen, en een klein deel via donateurs.
Moniek van Daal van Club Goud organiseerde de laatste maanden de Contactloos Buitenconcerten. Zij kregen dankzij crowdfunding makkelijk een flink bedrag bij elkaar. Maar vooral aan het begin van de crisis, daarna zakte dat in.
Contacten, opleidingen en workshops
Na het plenaire gesprek vonden natuurlijk de break out rooms plaats, waarin deelnemers hun eigen vragen stelden, ervaringen deelden en contact legden.
Pieternel van Diva Dichtbij gaat workshops organiseren deze herfst over muziek in de zorg. Bijvoorbeeld over “contact maken via je muziek voor instrumentalisten in de zorgsector”. Interesse? Mail ons even, we sturen je door naar Pieternel.
Meer info over Muziektherapie opleidingen? Dit zijn part-time bachelor muziektherapie opleidingen: Hogeschool Utrecht (faculteit zit in Amersfoort) en Hogeschool NHL Stenden in Leeuwarden. En Codarts biedt een 3 jarige part-time master muziektherapie opleiding aan. Check ook deze video van Codarts.
Volgende Music Pitch bijwonen?
De volgende Music Pitches komen eraan. Online, via Zoom en mogelijk ook weer in de Tolhuistuin. Hou de site in de gaten, stuur ons een email als je op de hoogt gehouden wilt worden via info@musicmotion.nl of bevriend ons op Facebook.
Dit verslag is geschreven door Ewout van der Linden, directeur Music Motion en docent music business / ondernemerschap in de muziek aan SAE Institute en Codarts Conservatorium.
0 reacties