Muziekinkomsten: De Glazen Bol van 2018

4 januari 2018

Muziekinkomsten: De Glazen Bol van 2018

door | jan 4, 2018 | Geld verdienen

Van die aantrekkende economie in 2018 mag ook de muzieksector meegenieten natuurlijk. Maar waar kan je die inkomsten dan verwachten? Bij Music Motion spreken we nog wel eens iemand, en we hielden ook nog eens 2 kleine peilinkjes onder zowel muzikanten als professionals uit de muziekbusiness. Erg kleine peilinkjes, toch genoeg om de Glazen Bol uit de kast te halen.

Lees even verder als je wil weten hoe muzikanten en de profs tegen inkomsten in de muziekbusiness aankijken. Of als je voor jezelf wat tips wil opdoen. We hebben het hieronder even op een rijtje gezet. We beginnen met het minst genoemde idee en eindigen met de meest genoemde.

5. Live optredens
Is dat even interessant: iedereen gokt vooral op festivals, en in iets mindere mate op optredens die je zelf organiseert en private events. Maar: in veel mindere mate op de regular venues. En dat geldt voor zowel de profs als voor de muzikanten.
We wisten natuurlijk al dat die regular venues niet altijd erg veel betalen, maar de verwachting is dus dat dit ook niet gaat verbeteren. En inderdaad festivals betalen beter. Maar: de private events verdienen toch wat meer interesse. Ze betalen erg goed. We hoorden bij Music Pitch ook dat hier echt niet alleen bekende acts worden geboekt. En dat meerdere genres gewild zijn bij de bedrijfsfeesten, speciale events en zelfs ook bij het feestje van je buurvrouw.

Het feestje van je buurvrouw

4. AR/VR
Niet heel veel genoemd, en ook alleen maar door enkele profs. Maar hou het toch in de gaten: muziek voor virtual reality en augmented reality. Het gebeurt nog niet veel, maar wel steeds meer en er zijn enkele bedrijven die zich hier echt op toeleggen. Dat kan op meerdere manieren. Bijvoorbeeld: augmented of virtual reality producties van bijbehorende muziek voorzien. Dat is een soort synching eigenlijk (zie ook hieronder).

Maar ook kan je deze technologieën voor je eigen producties gebruiken. Bijvoorbeeld: je concerten / festival ook virtueel toegankelijk maken en daar dan geld voor vragen. Ook daar zijn bedrijven mee bezig. Is wat duur nog, grote toepassingen ervan zijn er nog niet, maar toch.

En trouwens, mocht je wat in de music synching (zie hieronder) willen bereiken: de synching business speelt ook met AR/VR.

3. Merchandise
Vooral de professionals vinden dit interessant. En schaar meteen je fysieke cd’s maar onder deze categorie.
Even interessant puntje om te onthouden, hier dient zich “het derde recht van verdienste” van de muziek aan: het merkenrecht. Naast auteursrecht en naburig recht dus. Je gebruikt je artiestenmerk om mee te verdienen, je licencieert het namelijk aan de merchandise makers. Als het echt serieus wordt, dus om aardige bedragen gaat, registreer dat merk dan wel. Dat gaat, in tegenstelling tot auteursrecht, namelijk niet automatisch. En je moet voor merkregistratie ook wel wat betalen.
Wat je moet verkopen? Waar verdien je wat aan? Check even dit tabelletje.

2. Synching en werken met bedrijven
Iedereen wil graag muziek onder een reclame plakken!! Of je muziek in die kaskraker op Netflix of in de bioscoop. Erg sexy natuurlijk, hoewel het volgens de IFPI nog maar 2% van de inkomsten van de muziekbusiness is.

Maar goed: de deals voor muziek onder vooral on line reclames lijken flink toe te nemen. Die deals zijn ook een beetje anders, namelijk iets minder geld voor meer deals, zo hoorden we in de wandelgangen.

Synch bedrijven houden zich daarnaast ook steeds meer bezig met meer dan alleen synchen. Ze worden echte publishers, of regelen nog inniger samenwerking met de klanten waarvoor ze werken. Dat noemen ze dan heel mooi “brand activation”. Oh, en ze kijken dus met interesse naar de AR/VR mogelijkheden.Een enorm interessante business dus, ondanks die magere 2%.

1. Auteursrecht en naburig recht
Denk nou niet: wat een afknapper, is dat nou de langverwachte nummer 1 ?!?!!
Vooral in deze digitale tijden zijn inkomsten uit beide rechtensoorten een stuk belangrijker geworden. Nieuwe manieren van muziek laten klinken (ofwel: openbaring) biedt de auteursrechtenorganisaties nieuwe kansen om geld te gaan innen en ook weer uit te keren.

Muziek die eerder dood leek, levert toch weer stabiele inkomsten op. Zo vertelde Sting ooit dat de inkomsten voor zijn vroege The Police albums vrijwel waren opgedroogd, maar doordat mensen dankzij streaming weer heel makkelijk even die eerste albums kunnen afspelen, en dat ook doen, krijgt hij er opeens weer inkomsten over. En die blijven min of meer stabiel doorlopen. Natuurlijk: ook via royalties via zijn label. Maar ook via de auteursrechtenorganisaties.

Jemen – Hoofdstad Sanaa

Interessant hoor: zowel artiesten als professionals rekenen op auteursrechten die wereldwijd collectief per land zijn geregeld (okee, niet in landen als Jemen enzo). En er lijkt op korte termijn geen echt alternatief voor die collectieve belangenbehartiging. Buma Stemra is hard bezig om hun systemen te moderniseren, nieuwe diensten aan te bieden en hier en daar een golfclubabonnement op te zeggen. Dus: wordt een zeer belangrijke partij gevonden door de muziekbusiness. En tegenwoordig soms ook weer gewaardeerd.

En die naburige rechten: dan zijn het Sena en NORMA waar je mee te maken krijgt. Die met iets minder wettelijke mogelijkheden toch hard werken aan meer inkomsten voor de uitvoerenden. Nou… hard werken, ze vechten ervoor! Hou het in de gaten dus.

Even dit: auteursrechten en naburige rechten gaan natuurlijk ook over eerder genoemde inkomstenstromen (je Buma geld komt bv binnen dankzij je optredens en synchs). Dat toont maar weer eens aan dat inkomsten via deze rechten misschien niet erg sexy zijn, wel belangrijk.

Gouden kansen voor muziek? Ze zijn er ongetwijfeld, wie weet vind je er eentje hierboven. Maar dat weten we pas volgend jaar. Heb je zelf iets toe te voegen, reageer svp. Intussen wensen we je het allerbeste voor 2018!!

En we hopen je natuurlijk bij één van onze events te ontmoeten, die gaan allemaal over inkomsten en marketing voor muziek. En helpen je met nieuwe contacten leggen.

Geschreven door Ewout van der Linden, directeur van Music Motion, januari 2018

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Opkomende evenementen