Vader en moeder Garrix doen aan muziekmarketing. Enkele promotietrends tijdens ESNS18.

22 januari 2018

Vader en moeder Garrix doen aan muziekmarketing. Enkele promotietrends tijdens ESNS18.

door | jan 22, 2018 | Muziekmarketing

Een nieuw buzzword op Eurosonic Noorderslag: Platform! En dan vooral in de zin van muziekpromotie. We waren op ESNS 18 en we spitsten onze oren tijdens panelgesprekken en in de wandelgangen. Hieronder een paar interessante bevindingen die te maken hadden met promotietrends. Over die platforms dus, maar ook storytelling, data en, natuurlijk, de vader en moeder van Martin Garrix.

 

Platform in de muziek

Een mooi algemeen woord, het kan bijna alles betekenen. Maar in de muziek verstaat men eronder: een plek, medium of partner die je flink wat exposure bezorgt. Dus: tekenen bij een label zorgt voor een goed platform voor je muziek. Maar dat geldt ook voor een samenwerking met een bekend, populair merk. Of optredens met een bekende collega artiest. Als het maar zorgt voor een omvangrijk nieuw publiek, dan heet het een platform.

Interessant: want het bevestigt dat de rol van de tussenpersonen in de muziek vooral draait om promotie. En dat je met een platenlabel in zee kunt gaan, maar een bekend merk kan net zo’n goed idee zijn.

Voorbeeld: na de breuk van Martin Garrix met Spinning Records tekende hij bij Sony. Vooral wegens “hun playlist platform, een geoliede machine”, aldus de manager Eelko van Kooten. Samenwerking met Armani? Ook mooi nieuw platform.

Tijdens een panel over het succes van hiphop ging het ook over het streaming-platform. “Omdat we zo extreem veel gestreamd werden, konden podia niet meer om ons heen”, zegt manager Lorenzo van Broederliefde. “Die podia leverden ons meteen weer een nieuwe platform op.”

Het mooiste is natuurlijk als je zelf als artiest al enige following hebt opgebouwd, dan heb je zelf ook een platform. En dan kan je daar andere platforms op een slimme manier aan vastknopen.

Niet te gelikt

Bij branding van artiesten wordt veel vrijheid genomen en wordt niet alles uitgedokterd op basis van data. Het merk Martin Garrix is hij gewoon zelf, en het team achter hem laat zijn wie hij is.

De interviewer: “Wie maakten nou eigenlijk het merk Martin Garrix?”
Manager Watse de Jong: “Nou, eehhh…. Zijn vader en zijn moeder”

Manager en PR dame benadrukken dat Garrix genoeg persoonlijkheid heeft van zichzelf. Maar dat ze tegelijkertijd goed kijken hoe ze die persoonlijkheid kunnen benadrukken door de juiste samenwerkingen en de juiste visuals.

En natuurlijk, zijn PR dame, José Woldring The Media Nanny, houdt wel goed in de gaten wat hij op social media zegt. Maar als ze zich voorbereiden op de Grammy uitreiking, kijken ze gewoon samen op Youtube hoe genomineerden zich daar opstellen en imiteren dat daarna in het echt.

Ook bij het timmeren aan het succes van veel hiphop acts wordt veel vrijheid genomen. Hiphop ondernemer Jiggy Dje van Noahs Ark: “we doen gewoon wat we tof vinden, en dan bouwen we daar een beetje een structuur omheen”. Met verschillende platforms dus.

Storytelling

“Artiesten zijn vaak nog niet goed genoeg in storytelling”, aldus de wel zeer enthousiaste storytelling-expert (ja, die heb je) Cor Hospes. Hij wil maar zeggen: focus je nou niet op het merk maar op het verhaal erachter. Dát vinden mensen interessant. En wees daar trots op, hoe vreemd dat verhaal ook is. Een meeslepend verhaal trekt publiek aan.

Maar zorg ook voor goede visuals, die consequent worden toegepast. Hij gaf een aardig voorbeeld: de Franse band Indochine gaat al lang mee, maar dankzij nieuwe visuals, in samenwerking met fotograaf Erwin Olaf, scoorden ze veel media-aandacht en onverwacht succes voor hun release.

“Bedenk je eerst goed wat je te bieden hebt, kies daarbij de juiste platforms”, aldus Cor Hospes.

Gebruik je muziekdata

Het gebruik van muziekdata is natuurlijk nooit helemaal afwezig op ESNS. Daarover vooral in de wandelgangen wat aardige gesprekken. Dit jaar zal er privacy-wetgeving van kracht worden. En de EU, ja echt, gaat daarbij een voortrekkersrol spelen. De grote databoeren zoals Facebook,

Instagram, Spotify krijgen daar mee te maken en moeten hun diensten erop afstemmen. Zoniet, dan volgen grote boetes. Durft de EU dat dan? Waarschijnlijk wel.

Iets anders: de bronnen voor muziekdata. Die zijn natuurlijk social media, streaming en ticket sales. Maar data uit ticketsales blijft nog vaak hangen bij de venues of festivals, en komt nog niet terecht bij artiesten. Daar is verbetering mogelijk.

Trouwens ook bij data-analyse. Veel muziekmanagers, labels, podia vinden dat vaak nog ingewikkeld. Kan dat niet makkelijker? Twee uitdagingen dus voor de muziekdata-boeren: meer privacy en makkelijker toegankelijke data.

Muziek!

En natuurlijk ging het vooral om muziek! Er is al veel gezegd en geschreven over Boef, Kensington en andere acts. Maar een mooi debuut maakte Roxeanne Hazes. Een echte sterrenopkomst nadat de band al even had ingezet wist ze volkse muziek mooi te combineren met credible pop. Sterke popsongs gecombineerd met een enorme podiumpersoonlijkheid. Hazes is terug!

Meer weten over artist branding en muziekpromotie-trends? En dan vooral hoe jij het praktisch kan toepassen? We organiseren er een M-Bizz middag over op 1 februari: je krijgt van branding expert Cyriel Marijnissen (o.m. Jett Rebel) en van Sabina Vissers (Musiqmama) en Ilonka van den Bercken (Green Room Creatives) te horen hoe zij het aanpakken. En vooral veel persoonlijke, praktische tips!

Deze blog werd geschreven door Ewout van der Linden van Music Motion.

2 Reacties

  1. Freek

    Hazes is terug????

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Opkomende evenementen