Verslag Music Pitch: Nieuwe plekken om op te treden

1 juni 2017

Verslag Music Pitch: Nieuwe plekken om op te treden

door | jun 1, 2017 | Geld verdienen

Betaald bezoek aan concerten neemt toe, volgens de belangenverenigingen VNPF en VSCD. Dat wil zeggen: de omzet neemt toe. Tegelijkertijd neemt het aantal optredens af. Het lijkt er dus op dat podia vaker de veilige weg kiezen en grotere artiesten boeken. Wat te doen als je (nog) niet tot deze grotere artiesten behoort? Daar ging nou preciese de derde editie van Music Pitch in de Tolhuistuin over: Optreden 2.0, ofwel alternatieve mogelijkheden om op te treden.

Met tussendoor inspiratie van drie muzikale pitches en veel drukte rondom het speed-daten en netwerken. Het was weer lekker volle bak, zelfs met het prachtige zomerweer! In deze blog de belangrijkste tips en tricks van de inspirerende sprekers.

Door Stijn van Zon, producer en artist manager – maar vanavond vooral leergierige bezoeker. Music Pitch wordt georganiseerd door Music Motion, en heeft als partners boekingssite Gigstarter, Tolhuistuin en de administratie-app voor muzikanten/musici: Simple Notes. Deze laatste partner is nieuw: initiatiefnemer Inigo Grimbergen kwam even aan het woord: hij zette Simple Notes samen met enkele IT experts op omdat hij zelf, als muzikant, steeds opzag tegen het doen van de administratie. Dat kan dus handiger, dacht hij en ontwikkelde Simple Notes. Gericht dus op je zaken beter op orde hebben in je muziekbizz, dat past prima bij Music Motion!

Festival Wonderfeel
Stel je voor: je staat op Lowlands, maar dan blijken er opeens in iedere tent allemaal klassieke musici te spelen! Welcome to Wonderfeel: een revolutonair nieuw festival, o.a. opgericht door Tamar Brüggeman. Op een prachtig landgoed beheerd door Natuurmonumenten. Klassiek dus, maar met lijntjes naar jazz, en hier en daar zelfs met een popfeel.
Wat programmeert Wonderfeel? Natuurlijk de “echte” klassieke uitvoeringen van de Bachs en Beethovens van deze wereld – maar dan kan je van podium wisselen als je even toe bent aan iets nieuws (en probeer dat maar eens in het Concertgebouw!). Maar ook kansen voor meer “crossover”-achtige artiesten. Een Joris Roelofs, die vertrekt vanuit de jazz maar toch wel echt klassieke muziek speelt. En Joep Beving, de modern-klassieke-piano-sensatie van Nederlandse bodem die via Spotify de wereld aan het veroveren is (check it out, meerdere nummers met miljoenen streams!). Het uitchecken waard voor alle artiesten die aan de klassieke genre schuren.

DSC02681
Bevrijdingsfestivals Nederland
Artiesten opgelet: zet september alvast in je agenda! Dan beginnen de 14 bevrijdingsfestivals die Nederland rijk is met boeken, gecoordineerd door Claartje Nicolas, programmeur van het Comité 4 en 5 mei. Ieder jaar op 5 mei spelen er 250+ artiesten door het hele land heen: die kans mag je als artiest eigenlijk niet missen!
Ieder festival is onafhankelijk, met hun eigen programmering. Dus kies juist het festival uit waar je meer kans maakt: ofwel omdat je zelf uit die regio komt, ofwel omdat je weet dat jullie muziek in die regio helemaal hot and happening is. En het is een mythe (die nog wel eens langs komt…) dat artiesten dit soort evenementen gratis doen: zeker niet! Tip van Claartje: vroeg melden als je wat wil. En vergroot je kansen met een strak filmpje waar je live show (en de bijbehorende reactie van het publiek!) goed in naar voren komen. Voor bonus punten: wat hebben jullie als act te vertellen over het thema “vrijheid”?

Nog een extra gratis tip van Claartje voor alle singer-songwriters die Nederland rijk is: denk eens na over opredens in de herdenkingswereld, live muziek bij uitvaart biedt grote (vaak nog onbenutte) mogelijkheden.

DSC02565

WemakeVR
And now… for something totally different! Backstage bij The Chainsmokers. Toch midden in de zaal bij dat uitverkochte optreden van Coldplay. Avinash Shanga en zijn team regelt het voor je door Virtual Reality naar de muziekindustrie te brengen. Voor jou als fan: extra content, ervaring en toegang tot plekken (weliswaar virtueel…!) waar je anders nooit had kunnen komen. Voor jou als artiest: nieuwe verdienmodellen om een groter publiek te bereiken.
Wellicht voor de beginnende artiest vanuit kostenperspectief nog wat moeilijk te bereiken, maar zeker eentje om voor de langere termijn in gedachten te houden!

DSC02694
Sofar Sounds Amsterdam
“Secret gigs and intimate concerts”, dat is Sofar Sounds, vanavond vertegenwoordigd door Yvette Bolten en Ana Maria Rosu. Sofar is een internationale community van vrijwilligers die concerten organiseert op ongebruikelijke locaties: van huiskamer tot fabriekshal. Betaling is op basis van donaties, met als adviesbedrag aan fans €10 p.p. Als er een hoop mensen komen is dat toch een mogelijk mooie bijverdienste. Daarnaast kan je SOFAR alumnus worden, en makkelijk terecht komen op buitenlandse Sofar gigs (Londen, New York, …!), een mooie start van je internationale carriere! Let op: alleen 100% originele acts gewenst (geen coverbands/artiesten).

Electric Café
Ben jij een live electronics artiest? Kick jij op de intensiteit van een dance act, maar dan met de energie van LIVE? Zet dan Boelo de Smit op je speed-dial! Via zijn Electric Café biedt hij een poidum voor live electronic acts, met genoeg mogelijkheden voor muzikanten aan elkaar te verbinden en mooie samenwerkingen tot stand te laten komen.

DSC02618
Gigstarter
Gigstarter, partner van Music Motion, is een platform om optredens bij privé events binnen te halen. Geschikt voor elk genre: van DJs tot stoner rock bands, en zelfs een doedelzakspeler! (helaas nog maar eentje so far, dus we houden het vooralsnog bij enkelvoud). Zowel professionele and privé boekers bevinden zich op het platform, met bruiloften en bedrijfsfeesten als uitschieters qua boekingen. Gemiddelde bedrag? €350. Wat voor soort artiesten? In tegenstelling to Sofar juist veel coverbands (50%), met de rest verdeeld tussen puur origineel (25%) en een mix (25%). Hoe je succevol kan zijn op dit platform? Een goed filmpje, eigenlijk net als bij de Bevrijdingfestivals van Claartje: is het cirkeltje weer rond. Rode draad: toch die videograaf inhuren bij je volgende optreden! (en als je wat centen overhebt, misschien zelfs de VR videograven van Avinash ;-))

Tussen al deze inzichten door kregen we nog drie lekkere pitches cadeau: Carly E, Asha-S en Dony Music.

Music Pitch gaat ook met vakantie, helaas! De volgende zal plaatsvinden in september: hou de evenementenpagina en de Facebook-pagina in de gaten!

Geschreven door Stijn van Zon: producer and artist manager. Hij stopte per 1 januari met zijn kantoorbaan om electronische muziek te produceren met zijn 10 jaar jongere broer van 17 (check: www.teisonmusic.com) en gitaar te spelen in de band van singer-songwriter Laura Kits (www.laurakits.com).

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Opkomende evenementen