Stock / production muziek maken. Hoe werkt dat?

2 oktober 2020

Stock / production muziek maken. Hoe werkt dat?

door | okt 2, 2020 | Geld verdienen

Stock / Production music, hoe werkt dat? Hoe zit die business in elkaar? We hadden het er over tijdens een Music Pitch Webinar in 2020. En ook nog even over opdrachtmuziek. Hieronder enkele punten.

Een nieuwe Music Pitch Webinar over Stock/Production music komt eraan!! Donderdagmiddag 23 sept. 2021. Check hier de info.

Te gast waren de experts Gijs van Veldhuizen (Audiogijs), Rob Jager (Reaubeau) en Dennis Bosheck (CTM Publishing) vele ins and outs uit deze business. Nadat de gasten een uur lang doorgezaagd waren, praatten we door in Break Out Rooms, er werden contacten uitgewisseld, en vele vragen werden beantwoord in de chat.

Maar goed, toch even wat interessante zaken op een rijtje over het maken van stockmuziek:

1: Stockmuziek, ook bekend als productie-muziek of library-muziek is kant en klare muziek die wordt aangeboden voor allerhande media-producties. In een soort bibliotheek dus. Opdrachtmuziek is muziek die op verzoek voor een media-productie gemaakt wordt.

2: Bijna alle muziekpublishers bieden ook stockmuziek aan. De ene zet daar wat kwalitatiever op in dan de andere. Check bv: CTM Publishing (Dennis van CTM was aanwezig), Pond5, Felt Music, Beatstars, Audiojungle, Massive Music Talent Pool, Marmoset Music, Bleedingfingersmusic.

3: “Je doet dit er niet zomaar even bij, je moet er wel voor gaan”, aldus Dennis Bosheck van CTM Publishing. “Dus lever kwaliteit en investeer er tijd in om goed in deze business te worden”.

4: Wat is kwaliteit? Moeilijk vinger op te leggen, maar zorg ervoor dat je in je muziek snel tot de sfeer van de track komt, en lever versies van 15 sec, 30 sec en 2 of 3 minuten. Korte intro!

5: En lever een zogeheten underscore: een uitgeklede versie die nog wel de essentie van je muzikale idee bevat.

6: Wat is populair? Lo Fi Hiphop, Jazz, Trap. Maar dit verandert natuurlijk met veranderende muzieksmaak.

7: Lever een kant en klaar product, totaal afgemixt. Voor opdrachtmuziek: zorg dat je betrouwbaar bent, snel kan reageren.

8: De deals. Meestal alleen jouw deel van Buma Stemra (66% van openbaarmakingsrechten dus). Maar soms kan je ook bedingen dat je een deel van de fee krijgt. Of vermelding van je naam in de productie.

9: Goede tip voor mensen die hier ook meer info over zoeken: https://musiclibraryreport.com Het is wel betaald (kan enkel voor een week) maar dan kun je heel veel libraries vinden.

Een nieuwe Music Pitch Webinar over Stock/Production music komt eraan!! Donderdagmiddag 23 sept. Check hier de info.

Music Pitch Webinar is een productie van Music Motion in samenwerking met GigstarterTentooCultuur OndernemenKunstenbond Ntb.

Dit verslag is geschreven door Ewout van der Linden van Music Motion. Heb jij commentaar? Of andere ideeën? Reageer op deze blog, laat van je horen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Opkomende evenementen